All for Joomla All for Webmasters

Licitálj okosan! (2. rész)

Értékelés:
(0 szavazat)

Előző cikkemben kiveséztem a legnagyobb belföldi aukciós oldalt, most akkor jöjjön a legnagyobb külföldi, mellyel bekapcsolódunk mi is a nemzetközi kereskedelembe.

Első és legfontosabb dolgom megköszönni az a sok elismerő visszajelzést, amit a fórumokon, e-mailben vagy épp a Facebook-on kaptam. Igazán jól esik az olvasói visszajelzés, így legalább látom, hogy nem csak belekiáltok a vakvilágba.

Mivel nemzetközi vizekre merészkedünk kezdjük az alapoknál. A Vateránál nem volt szó a regisztrációról, de itt fontosnak tartom, mert szorosan kötődnek a későbbi mondanivalóimhoz. Az Ebay (magyarul íbéj) a világ talán legnagyobb webáruháza. Szándékosan nem aukciós oldalt írtam, de erről is később. Szóval képzeljünk el egy marha nagy plázát, ahol a világ minden pontjáról szó szerint minden megtalálható. Ezt a plázát bárki nézegetheti, de hogy vásárolni is tudj, ahhoz bizony regisztrálni kell.

Ahhoz, hogy a lehető legtöbb biztonsági óvintézkedést megtedd, az alábbiakra lesz szükséged:

 1. Belföldi forint bankszámla (hagyományos bankszámla)
 2. Forint alszámla, internetes vásárlási lehetőséggel (ezt a bankok csak internet kártyának szokták hívni)

Ezekre azért van szükség, mert a legolcsóbb fizetési módszer külföldi internetes vásárláshoz, ha PayPal-on keresztül intézed a pénzügyeket. A PayPal (magyarul péjpól) egy virtuális bank, mely kimondottan internetes tranzakciókra van specializálva. A Forint számla gondolom érthető, hiszen ha utalni akarunk, akkor célszerű bankban tartani a pénzt. Az alszámla (de innentől nevezzük internetes kártyának) azért kell, mert a PayPal-ra történő regisztráció során, meg kell adnunk egy számlaszámot is, ami mindenképp VALID vagyis létező számlaszám kell hogy legyen.

Igen ám, de a PayPal-al történő fizetés tulajdonképpen semmivel sem másabb, mint mondjuk belépni a Gmail-ba, vagy a Facebookra, csak egy felhasználónév és egy jelszó kell, máris szórhatjuk a pénzünket. Ezért fontos az alszámla, mert ezt a felhasználó / jelszó párost bárki megtudhatja, gonosz adathalász oldalnak is bedőlhetünk, de ha az alszámlára csak a vásárlás előtt mozgatunk pénzt és csak annyit amennyiért vásárlunk, akkor hiába tudja meg bárki az adatainkat, nem tudja a számlát negatívba behúzni, míg ha mindezt a főszámlánkkal tesszük, és mondjuk van rajta szabad felhasználású hitel akkor pórul járhatunk.

Szóval vannak számláink, van PayPal fiókunk, most már Regisztrálhatunk a PayPal fiók segítségével az Ebay-re. Mindkét regisztráció 1-2 USD kiadással jár, ezt tudjuk be induló veszteségnek, egyébként azért van, mert így ellenőrzik, hogy a kártya érvényes.

Eljutottunk odáig, hogy akár vásárolhatunk is, most a modellvasutazásra kihegyezve én alapjában véve két külön útirányt határoznék meg az első a fejlett kelet, a második meg a hanyatló nyugat (ahogy azt a Tanú című filmből megtanultam)

Kína a barátod! Azt mindenki tudja, hogy mindent Kínában gyártanak, ebből kifolyólag ami nem Kínai termék az hamisítvány. Kínai kereskedőre nem nehéz bukkanni, kezdjük a vásárlást avval, hogy az ebay.com oldalon lépünk be. Ha a keresőmezőbe bármit beírunk ami elektronikával kapcsolatos, szinte majdnem biztos, hogy az első 3000 találta az bizony kínai lesz.

Ahhoz hogy jó üzletet kössünk Kínával, tudni kell, hogy mit is érdemes venni. Ahogy az előbbi cikkemben, most is nyugodtan odaszarhatunk a honi kereskedelmi kerekasztal kellős közepébe. Ugyanis a keressünk egymáson gyerekek játékba a magyarok kimondottan élelmesek. Ha Kínából rendelsz szervó motort, elektronikai alkatrészeket, LED-eket, vezetékeket, foglalatokat, NYÁK lapot, próbapanelt, ezek előhívó és levilágító vegyszereit. Vagy bármi olyat aminek segítségével, vagy felhasználásával DCC áramkört tudsz építeni, az biztos, hogy az itteniekhez képest töredékáron megkapod. Egy példa, a Trainmoduls mikroszervóját Kínából berendelve 2db-ot kapunk 1480 Ft.-ért úgy, hogy ki sem kell otthonról tennünk a lábunkat, mert házhoz jön.

Persze mindez túl szép ahhoz hogy igaz legyen, és tényleg. A verhetetlen áraknak bizony árnyoldala is van, ezt nem más mint az idő. Hozzá kell szokni a gondolathoz, hogy bizony amit Kínából megrendelünk az bizony 3-5 héten belül érkezik meg

Ahhoz hogy jól boltoljunk egy pár tipp:

 1. Azonnal a legolcsóbbat! Ha megvan a kiszemelt termék, érdemes két szűrőre azonnal rátenyerelni az első a "Buy it now", ennek segítségével eldobjuk azokat a lehetőségeket, melyekre licitálnunk kellene, így a továbbiakban csak a fix árasok között nézelődünk. A második a "Lowest + shipping first" azaz a legolcsóbbat a postaköltséggel együtt.

  Aki  most ismerkedik az Ebay-el talán értetlenül nézi, hogy miért akarnak mindent ingyen házhoz hozni Kínából, de ez is csak egy kereskedői trükk, a postaköltség be van építve az árba.

 2. Ne licitálj! Furcsa ilyet leírni egy aukciós oldalon, de a Kínaiakkal alkudozni olyan mint a falra hányt borsó, te jössz ki belőle rosszul. Vedd figyelembe mire ideér 3-5 hét, az aukció ideje mondjuk 10-20 nap, ha az előzőekben leírtak alapján megkerested a legolcsóbbat, és találsz ilyet licitálható állapotban, akkor jó esetben egy 10USD-s tételen 50 centet tudsz keresni, de a sluszpoén a végén, hogy általában a licitálós résznél a postaköltség rubrika már nem nullát mutat. Így a vételáron nyertél 50 centet, a postán meg buksz másfél dollárt.

 3. Szok ócó! Halljuk gyakran a kínai piacon, itt is ez az elv érvényesül, valamiből minél többet veszel, annál jobban jársz.

 4. 5*1 = 1*5?! Sajnos nem, bár mi ezt így tanultuk, Kínában máshogy számolnak. Ha egy tételből rendelnél több darabot, sose kövesd el azt a hibát, hogy a darabszám mezőbe 1-től eltérő számot írsz. Eleinte én is elkövettem, ugyanezt a hibát és a csomagban annak ellenére, hogy X darabor rendeltem notóriusan 1db jött. Ugyanis a legtöbb kereskedő szarik a darabszámra, jön egy rendelés, egyet felad és kész. Ezzel szemben a helyes módszer, hogy ha megvan a tétel akkor a keresőbe mögé írni "5pcs" vagy is 5 darab. Már jön is az újabb lista, az 5db-os árakkal, sőt a fényképen is látszik, hogy nem 1 hanem 5,10,15 tárgy van. Na ebből a derék Kínai raktáros tudni fogja, hogy neked bizony nem 1db-ra van szükséged, hanem többre, és láss csodát annyi is fog jönni.

 5. Csak könnyedén! Ha jobban átlátod a kínálatot látni fogod, hogy a legtöbb cucc apró, alig pár grammot nyomó valami. Ez rendjén is van, mivel bár "Free shipping" azaz ingyenes a szállítás, de mint korábban írtam ez az árban azért benne van. Így aztán könnyen előfordulhat, hogy a fent említett szervó darabárai elég furcsa görbét mutatnak. Az egy darabos árnál jóval kedvezőbb az 5 darabos, de ha számolsz olcsóbb 2x 5darabor rendelni, mint egyszer 10-et, a 20 darabos kiszerelés, meg drágább mintha a 1-esből vennénk 20-at (amit meg egyébként sem teszünk). Értelem szerűen a termékek súly okozza ezt a furcsa ármozgást érdemes számolni.

 6. Csúsztass! Fura mi felénk a ha egy politikus hazudik akkor mondják, hogy csúsztat, de az Ebay esetében egy remek módszer arra hogy jól járj. Hogy az előző példánál maradjunk, ha rendelnél 10 szervót, de az 5-ös csomag a legkedvezőbb, rendelj be 1db 5-ös csomagot, majd miután a derék Kínai érdesít, hogy feladta, várj 2-3 napot, és rendelj másik 5-öt. Ezzel egyrészt jobb árhoz jutsz, másrészt csak a fele csomagod veszhet el.

 7. Adózz! Persze csak akkor ha balfék vagy. Magyarországon az adócsalás amúgy is nemzeti sport (meg büntetendő, pfuj börtönbe minddel!), de ezt a médiákban kiskapunak mondják, mi pedig nevezzük úgy, hogy jogkövető magatartás. Van itt nálunk ez a NAV nevű terrorszervezet, aki ugye minden évben betámad mindenkit, hozzájuk kapcsolódik néhány szabály, amit nem árt betartani.

  Mivel Kína momentán még nem tagja az Európai Uniónak így elég furcsa vámszabályok vonatkoznak rá.

  Magánszemélytől történő vásárlás esetén "Gift" (ajándék) megjelöléssel:

  • 0 - 45 EUR között vámmentes
  • 45,1 - 150 EUR között vámmentes, de 27% ÁFA terheli
  • 150,1 - 700 € EUR között 2,5% vám és 27% ÁFA terheli
  • 700,1 € felett: kereskedelmi vámtarifa* és 27% ÁFA terhel

  Cég és magánszemély között:

  • 0 - 22 EUR között vámmentes
  • 22,1 - 150 EUR között vámmentes, de 27% ÁFA terheli
  • 150,1 EUR felett kereskedelmi vámtarifa* és 27% ÁFA terheli

  * kereskedelmi vámtarifa: jogszabály alapján egyes áruk, árucsoportok külön kategóriát képeznek, a vám mértéke kategóriánként változó 0-12%-ig terjedhet.

  Itt hívnám fel a figyelmeteket, a sok hülye jogszabályunk egyikére. Baromira nem számít, hogy a rendelésed "Free shipping" (azaz) ingyenes szállítással lépi túl a lépcsőket, vagy termék ár + szállítási költség is szerepel a visszaigazolásban. Ha a NAV megfogja a csomagot, és tételes vizsgálatot tart, akkor a teljes összegre fizeted a vámot (már ha vámköteles), majd a vámmal megemelt összegre az Áfa-t.

  Tehát, ha biztosra akarsz menni, maradj 21 EUR összérték alatt

 8. Fizess bátran! Azért mert Kínával kereskedsz, nem biztos, hogy az árak USD-ben vannak feltüntetve, de legyen bármilyen is a fizetőeszköz, egy körülbelüli Forint érték mindig mellé van írva a termék adatlapján a felső mezőbe. Én annak ellenére, hogy akár Kínából , akár Hong Kong-ból rendeltem, találkoztam Ausztrál dollárral, Japán jennel, Hong Kong-i dollárral, és sok más fizetőeszközzel. A Forintosított ár azért csak tájékoztató jellegű, mert azt az EBay a saját árfolyamán számolja, de a Te számládról a PayPal emeli le a Forintot, és váltja át a kívánt fizetőeszközre. Ebből a nyereségből él a PayPal, no meg az eladóktól beszedett százalékból, viszont cserébe nincs semmilyen egyéb költségünk. Az árfolyam különbözet olyan 50-100 Ft szokott lenni egy kb. 5000 Ft.-os tételnél, de minden esetben igaz, hogy a Paypal jobban váltja a pénzünket mintha a saját bankunk tenné.

 9. Várj türelemmel! Ha megrendeltünk és fizettünk akkor már csak várni kell, hogy a posta meghozza. Ha 28 napig nem jön meg akkor léj kapcsolatba az eladóval, és említsd meg neki, hidd el megpróbál segíteni. Ha a 30.-ik napig nincs megoldás akkor azonnal irány a "Buyer Protection" (Fogyazstóvédelem) ahol előadhatod panaszodat egy elég egyszerű klikkelgetős formában, majd kérhetsz pénzvisszafizetést, vagy ugyanabból még egy példány postázását. (Az előbbi célravezető.)

A fentieken kívül gondolom senkinek sem kell nagyon elmagyarázni, hogy az eladót figyelje, van a neve környékén egy szám, ez mutatja mennyi üzletet bonyolított, Kína esetében olyan 8000-től érdemes bárkitől rendelni (tehát 400-500 üzlet még nem garancia), és azok közül is csak azoktól akik 99% vagy e feletti pozitív visszajelzéssel rendelkeznek. Általában ezek derék kereskedők.

Ami a szállítási módot illeti, én mindig az ingyeneset választom, persze némi USD rádobásával lehet kérni a lajstromszámos megoldást, de ez egyrészt elviszi a megtakarítható pénz nagy részét, másrészt meg a vámlépcsőbe is könnyű belefutni. Eddigi tapasztalataim alapján 100 vásárlásból 10 nem jött meg időben (30 nap), ebből olyan 6 megérkezett azalatt az idő alatt amit a Buyer Protection még rádob, hogy rendeződjenek az ügyek (15 nap), a maradék 4-ből négyszer visszakaptam a pénzem és 3 meg is jött 45 napon túl. Ezek a tételek elméletileg ajándékok, hiszen az árát visszakaptuk, ha ilyen előfordul és rendelek az adott csókától egy ugyanolyan tételt, és írok neki, hogy ne postázza, ez az amit visszafizetett, de aztán megjött. Külön érdekesség, hogy egy ilyen alkalmával, mikor jeleztem hogy ez így fair, mégis csak jött cucc, de nem egy hanem 2db abból amit rendeltem megtoldva egy köszönő levéllel, amiben leírta, hogy érti, hogy mit szerettem volna, de ő a gesztust csak így tudja meghálálni. Naná, hogy azóta is onnan rendelek, még akkor is, ha 3 centtel drágább mint a többi.

Ma is jól eljárt a kezem a billentyűn így a németekre nem maradt idő, de hát az egy részre tervezett írásból így lesz három. :-)
Hamarosan folytatom, ahogy Virág elvtárs mondta,  "a hanyatló nyugat ópiumával".