All for Joomla All for Webmasters

Vasútmodellezés 1. szám

Értékelés:
(19 szavazat)

Napokban jelent meg az újságosoknál kapható kiadványsorozat első száma, gyorsan lecsaptam egy példányra, hogy egy objektív összefoglalóban megosszam a véleményem veletek.

Lássuk akkor miről is van szó, elsőként a kiadványban található adatok és információk, majd egy picit benézünk a dolgok mögé, osztunk-szorzunk, és részletesebben is átnézzük mit is kapunk, illetve mit kaphatunk a pénzünkért.

Tehát egy 100 részesre tervezett kiadványsorozat első számát tartom a kezemben, a tervek szerint hetente jelenik meg új szám, így nagyjából 2 év alatt tudhatjuk magunkénak a teljes készletet. Az elkészíthető asztal mérete 105x174 cm, így egy panellakással rendelkező család is nyugodtan belevághat, a méretarány 1:87 ami a H0-ás építési nagyságnak felel meg. A tájékoztatóból kiderül, hogy minden héten, egy 16 oldalas füzetet (újságot) is kapunk az alkatrészek mellé, mely összeszerelési útmutatót, posztert, valamint vasúti témájú ismeretterjesztő cikkeket tartalmaz. Ami még a mélyebb vizsgálat előtt mindenképpen meg kell említeni, mozdony sajnos nem jár a készlethez, ezt külön kell megrendelni. Bár aki kicsit is jártas a vasútmodellezésben, az ezen nem lepődik meg, hiszen egy újság árából semmilyen mozdonyt nem lehet kihozni.

Most, hogy a kötelezőt letudtam jöjjön a saját véleményem.

Elsőként a legfontosabb teendőm elmondani, hogy hiánypótló kiadvánnyal van dolgunk. Hosszú évek óta ez az első olyan kiadvány mely a gyerekeket és szüleiket egy kicsit is be tudja vonzani a vasútmodellezés világába, ami mindamellett hogy remek családi szórakozás, akár életre szóló hobbi is lehet. Korábban volt egy sorozat, melyhez minden alkalommal egy mozdony makettjét csomagolták, de az mégis csak egy porfogó volt, ellenben ezzel a kiadvánnyal, melynek segítségével egy játékot rakhatunk össze, közösen a családdal.

Itt jön el az a pillanat, mikor szintén meg kell jegyeznem, ez a készlet mindenképpen belépőszintű, és inkább van közelebb a játékhoz, mint a modellhez, így ennek tudatában lehet és kell róla véleményt mondani.

De vágjunk bele, nézzük a kiadványt. Ahogy az ilyen gyűjtögetős magazinoktól megszokott, nem túl vaskos 16 oldalas első számmal indít, és ha lehet hinni a kiadónak, akkor ez marad is. A papír minősége kimondottan jó, nincs az az érzése az embernek a lapozgatása közben, hogy gagyit vett. A tartalom már inkább hozza a hasonló újságok minőségét. A 16 oldalból kettő a borító (első/hátsó), egy a tartalomés az impresszum, 4 lap a poszter, így összesen marad 9 oldal. Ebből a kilenc oldalból a jelenlegi számban 3 oldal rizsa, hiszen nincs mit összeszerelni, és a maradék oldalakon találhatók az ismeretterjesztő cikkek. Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy a kiadó szeretné, ha minden számot, és minden kiegészítőt megvennénk, így az első számban egy 8 oldalas marketingfüzetet, két megrendelőlapot, és további tájékoztatást kapunk arról, hogy milyen bónusz ajándékok várnak minket, ha csak itt, csak most megrendelünk további számokat. Az előfizetői ajándékok között található lefűzőmappa, poszter, szerszámkészlet és egy önürítős kocsi is.

Lássuk mit mondanak a számok. Az első szám 490Ft., a második 1.290Ft., a harmadiktól 1.990 Ft. lesz a kiadvány ára. Így a végösszeg 194.810 Ft, de ezt nem egyszerre hanem kb. két év alatt fizeti ki az ember, mivel heti kiadványról van szó, ez havonta kb. 8.000 - 9.000 Ft. tesz ki. Arról lehet vitát nyitni, hogy ez sok vagy kevés, de ha azt nézzük hogy egy gyorséttermi ebéd 1.500 - 1.600 Ft, vagy hogy egy mozit azért nehéz megúszni személyenként 2.000 Ft. alatt akkor nem mondanám vészesnek, legfőképpen azért nem, mert a vasútmodellezés nem egy olcsó hobbi alapból sem. Azt sem szabad elfelejteni, hogy aki ebbe a hobbiba belevág, elengedhetetlen, hogy menet közben ne szerezzen egy kis kézügyességet, gyakorlatot a barkácsolásban, valamint alapvető elektromos és elektronikai ismereteket, ami nem csak az iskolában de az életben is jól jöhet, játszva tanulni meg a legjobb.

De kanyarodjunk vissza az első számhoz. A mellékelt személyvagon egyszerű puritán, de a célnak tökéletesen megfelelő igazi hamisítatlan startkészletes darab, vagy talán picit több is hiszen van benne "üveg", belső tér, és némi dekorációra is futotta (ezüst csík) a szűk költségvetésből. Természetesen kapcsolókinematikáról nem beszélhetünk, hiszen a vonószem fixen van egybeöntve a forgózsámollyal. Maga a vonószem engem a régi PiKO-ra emlékeztet, itt megkérem modellezőtársaimat, ha nagyon mellélőttem ne kövezzen meg, én TT-s építési nagyságban vagyok érdekelt, így ez nem a szakterületem. Kerekek műanyagok, és ahhoz képest, hogy olcsónak készült még az alváz minimális kidolgozására is futotta. A kocsi alulról csavarozva van, így könnyen szétszedhető, aprópénzből világítás szerelhető bele. 490 Forintos árával szerintem verhetetlen, akinek ez a méretarány megfelelő szerintem többet is vehet belőle, hiszen kis fantázia, és egy kevés festék segítségével, akár még széppé is tehető. Ez az a fajta modell, amin mind a festést mind a "tuning"-ot lehet és kell gyakorolni.

 A csomagban még egy darabka egyenes sín is helyet kapott, ami pont akkora, hogy a kocsit rá lehet tenni, hogy aztán a polcról mosolyogjon a gyerkőcre. Meglepetésként ért, hogy profilsínt kapunk a pénzünkért (a sín formája az eredetihez hasonlatos, nem pedig a régi PIKO kalapsínekre hajaz.), valamint sínpapucsokat a csatlakoztatáshoz.

A következő számban váltó (kitérő) lesz, ez már 1.290 Ft.-ba fog kerülni, de ha figyelembe vesszük, hogy a neves gyártók hasonló termékei újonnan 2.500 Ft. felett indulnak, talán a kocsikhoz hasonlóan több darabot is érdemes beszerezni, hiszen a legóhoz hasonlóan ebből sem csak egyféle dolgot lehet összerakni, csak az újság egy pályaterven vezet végig.

 Végére hagytam a feketelevest, ez pedig a mozdony. Mint említettem a gyári készlet ezt nem tartalmazza, külön kell (lehet) megrendelni, az ára meg elég borsos (34.990 Ft.). Mielőtt elhűlnénk, és pofátlan lehúzást emlegetnénk azonban érdemes figyelembe venni, hogy ez a szám nem számít kiugróan magasnak a vasútmodellezésben. Egy 100-150 Eurós mozdony a normál árkategóriába sorolható. De nem azt jelenti, hogy nem lehetne olcsóbban megúszni. Egyrészt, ha a szülők gyerekkorából megmaradt a régi H0-ás PIKO mozdony, az pont jó lesz a készlethez, másrészt használt mozdonyt már 10.000 Ft. körül vehetünk akár itthon is, ha meg a külföldi boltok kínálatából válogatunk, akkor új mozdonyt házhoz szállítva már 80 Euróért is kapunk. (Ez utóbbi pedig már modell kategória, igaz nem expert, de már nem is játék.)

Összefoglalva, igen jó és hasznos kiadványt és egyben remek szórakozást is kap(hat)unk a pénzünkért, jó szórakozás lehet az egész családnak.