All for Joomla All for Webmasters

3D nyomtatás 1. rész

Értékelés:
(5 szavazat)

Rengeteg oldal foglalkozik a 3D nyomtatással, de döntő többségében a felmerülő problémák megoldására próbálnak meg javaslatot tenni, vagy épp csak az újdonságokra koncentrálnak.

Ezzel a sorozattal, mert remélhetőleg sorozat lesz, a bő két éves tapasztalatomat szeretném megosztani veletek. Szeretném rögtön az elején leszögezni, hogy az itt leírtak a saját véleményemet képezik. Sokan sokféleképpen élik megy, hogy mi számít “szintnek”, mi az ami “jó minőségú” és mi az ami “elfogadható árú”. Ezek olyan dolgok amiről hosszan lehet beszélgetni, de én úgy gondolom, hogy létezik egy határ ami felett vagy alatt bizonyos dolgokat el kell tudni engedni, és másik irányba kell indulni.

De kezdjük az alapokkal. Szögezzük le rögtön az elején, a 3D nyomtatás nem olcsó hobbi, és bár idővel anyagilag ki lehet hozni pozitívra a dolgot, az új belépőknek nem javasolnám azt a gondolkodásmódot, hogy veszek egy olcsó nyomtatót és abból meggazdagszom. Ha így lenne, mindenki ezzel foglalkozna, és csak gazdag emberek járkálnának körülöttünk.

Ha az extrém dolgokat figyelmen kívül hagyjuk, három alapvető nyomtatási módot különböztetünk meg:

  • FDM (Fused Deposition Modelling) - huzalolvasztás, itt valamilyen műanyagszálat olvasztunk
  • SLA (Stereolithography) - sztereolitográfia,  itt UV-re kötő műgyantával dolgozunk
  • SLS (Selective Laser Sintering, DMS - Direct Metal Sintering) - szinterezés, összesütés, itt porokat próbálunk meg egymáshoz kötni.

A felsorolt kategóriákból az utolsót talán el is engedhetjük, jellemzően 5-6 ezer EUR-tól indulnak felfelé, bár a legjobb minőséget produkálják, azt hiszem ez bőven túlmutat egy honi háztartás keretein, illetve a vele készült nyomatok fajlagos költsége is drágább.

SLA készülékek, és nyomtatási mód azt a sorozat végére hagynám. Így aztán kezdjük az FDM-mel, de legyen a továbbiakban “szálas” nyomtatás. Ez az ami a legkönnyebben elérhető idehaza.

Alapjában véve egy igen primitív eszközről van szó, hiszen ez nem más mint egy hagyományos 2D nyomtató, csak tinta helyett műanyagot olvaszt. A kész tárgy úgy alakul ki, hogy egy 3D-s modellt vékony rétegekre szeletel, majd ezeket a szeleteket egymás tetejére nyomtatja. A kész berendezésnek tehát nincs más dolga, mint az X, Y és Z tengely koordinálást elvégezni, valamint a műanyagot olvasztani, illetve azt folyamatosan a nyomtatófejbe továbbítani.

Egyszerű nem?! Sajnos nem.

A szálas nyomtatókkal és a 3D nyomtatással kapcsolatos legtöbb tévhit pont emiatt alakult ki.

Hiszen bár minden szálas nyomtató a fenti műveletet hajtja végre, a kapott végeredmény pontoson ugyanolyan szórásképpel rendelkezik, mint ezeknek a nyomtatóknak az ára.
A cikk írásakor, egy új szálas nyomtatót házhozszállítással már 45e HUF-tól lehet vásárolni, és nagyjából ott ér véget a paletta másik fele, ahol az SLS nyomtatók kezdődnek.

Nem könnyű választani, hiszen az elején azt sem tudjuk mik az igényink. Ezért és csak is ezért javaslom az ilyen olcsó gépek beszerzését bárkinek is. Nagyon jó tanulógépek, remekül meg lehet vele tanulni az anyaghasználatot, a működési mechanizmust, illetve a szoftverek beállítását. Cserébe viszont rengeteg kompromisszummal jár, mint a nagy nyomtatott selejt mennyiség, pontatlanság, letapadási gondok, sebesség, és üzembiztosság.

Ez utóbbi különösen fontos, hiszen ha jobban belegondolunk, amikor egy ilyen gépet viszünk az otthonunkba, tudnunk kell, hogy akár 230+ Celsius fokon is dolgozhat, 100+ Celsius fokos tárgyasztallal órákon vagy több tíz órán át. A nem megfelelő összeszerelés, az elektronikai szórás, a rossz elhelyezés vagy a gondatlanul magára hagyott gép tüzet is okozhat. 

Mindezek ellenére az olcsó kínai gépek nem rosszak, de abban mindenki biztos lehet, hogy a gép vételárán felül, fog még rákölteni a berendezésre.

Itt rögtön megemlíteném, a fényképek között megtalálható Geeetech i3 ProB gépet, én még 90e+ HUF-ért vettem az elsőt, több mint 2 éve. Most 52e HUF-ért hozzá lehet jutni, de ha kicsit jobban utánanézünk a szériának, rá fogunk jönni, hogy van pár gyermekbetegsége. Ezek orvoslása mai értéken újabb 20-25e HUF-ot jelent. Ezek ahhoz kellenek, hogy kiküszöböljük amit a gyártó nem tett meg. Újabb 15-20e HUF-ot lehet költeni némi extrára, mint jobb tárgyasztal, vagy automata szintező berendezés. Ezekhez azonban már némi elektronikai és programozási tudás is szükséges. Ha az átalakítást más végzi el helyettünk, az újabb tízezrekbe fáj.

Itt az a pont amikor viszont, elérkeztünk egy “nevesebb” kínai gyártó termékéhez, hiszen kínálat van bőven. De ennek is vannak hibái, azt is lehet extrázni, és így lehet felfelé lépegetni a képzeletbeli árlétrán.

Természetesen minden árkategóriának megvan a zászlóshajója, és megvannak a “márkái” amikkel érdemes foglalkozni.

Az én régi Geeetech nyomtatóm ellenpéldájaként még egy képet beraktam, ez pedig a Prusa MK3. Ezzel a nyomtatóval a héten futottam össze, de tényleg tökéletes ellenpélda. Kapható kompletten összeszerelve (999 EUR) és KIT vagyis építőkészlet formájában (769 EUR). Nem olcsó gép, főleg ha 45e HUF-os kínaihoz hasonlítjuk a 330e HUF-os + postaköltség árát, de annyival könnyebb szóra bírni, annyira látszik rajta, hogy azon a terméken gondolkoztak, és nem arról van szó, hogy a lehető legolcsóbb és legkevesebb alkatrészből legyen valami.

Még mielőtt bárki nekem esne, nem Prusa reklám, hiszen a Wanhao, a Makerbot és az Ultimaker gépek is jók, nyilván mindegyik más áron és más minőségben teszi amit tud. De fontosnak tartom megemlíteni, hogy ha 3D nyomtatásban gondolkodik valaki, akkor csak abban az esetben válasszon a paletta aljáról, ha nem sajnálja beletenni az időt, az energiát. Rendelkezik minimális elektronikai és mechanikai ismeretekkel (átalakításhoz némi arduino programozási gyakorlat azért szükséges), illetve készség szinten tud számítógépet használni és ami a legfontosabb, tud keresni a neten, mert a legtöbb problémára gyári támogatás híjján csak ott talál megoldást.

Most, hogy kellően el is ijesztettem mindenkit :-D, be is fejezem mára. A következő részben megpróbálom bemutatni, hogy mitől jó, egy jó szálas nyomtató, illetve azt, hogy mire érdemes odafigyelni vásárláskor.