All for Joomla All for Webmasters

Papírmakett 1.rész

Értékelés:
(0 szavazat)

Korábban már írtam a Scalescenes papírmakettjéről, mégpedig azért, mert megtetszett részletgazdagsága, és kezdő makettépítőként egyszerűnek tűnik az elkészítése.

Végre rászántam magam, hogy nekiállok és elkészítek egy papírmakettet, mely jó szolgálatot tesz majd saját asztalomon. Semmi problémám a készen kapható fröccsöntött épületekkel és kiegészítőkkel, de minden második asztalon megtalálhatók, és én valami egyedibbet, valami ritkábbat szeretnék.

Nyilván ha egy műanyag épületet veszünk, az össze lehet rakni szépen és csúnyán, ha az utóbbi sikerül, akkor ha nem vagyunk elég ügyesek a befektetett összeget el is felejthetjük, nincs a csomagban pótalkatrész.

A papírmodell más, bár az alapanyag itt is zsebre megy, mégsem akkora az összeg, hogy ne érné meg kísérletezni vele egy kicsit, így én is belefogtam. Beszereztem magamnak egy vágólapot, a tervező által javasolt ragasztókat, egy szikét, vonalzót, és már csak az alapanyag elkészítése volt hátra.

Letöltöttem, egy egyszerűnek tűnő ingyenes darabot, majd annak rendje és módja szerint kinyomtattam. A szükséges vastagságú kartonokat beszereztem, amikre a leírás szerinti módon, a kinyomtatott darabokat ráragasztottam, majd napokig préseltem, hogy rendesen eggyé váljanak.

Ekkor érkezett el az a bizonyos "első bemetszés" melyet jól ismerhetünk a "Kémek mint mi" című filmből. (Doktor, doktor, doktor, doktor...)
Itt kezdődtek a problémáim, elsőként arra számítottam, hogy gyönyörű éleket kapok, hiszen a PVC vágóba új a penge, vonalzó rendesen leszorítva, kellő erő kifejtve, de nem.

Ha egy erős mozdulattal akarom egyszerre szétvágni, akkor a tépődik a karton és a ráragasztott papír is, ha több vágással csinálom, akkor meg bolyhosodik, így a végén mindent kaptam csak szép egyenletes vágást nem.
Egyenlőre itt meg is álltam a műveletekkel, meg fogom próbálni másfajta kartonnal, illetve más fajta szikével is, mert nem igazán tudom eldönteni, hogy melyik a ludas, vagy esetleg én lennék túl béna. (folyt köv.)

2 hozzászólás

  • Hozzászólás hivatkozás Bató Zsolt kedd, 01 január 2013 14:10 Írta: Bató Zsolt

    Ez nem valami meggyőző:-))) Ezek szerint mégsem volt elég éles a penge. Én OLFA pengéket szoktam használni, de hozzáteszem hogy a sima 200Ft/10db-os pengékkel is pont olyan szépen lehet vágni, csak gyakrabban kell törni. Ha éles a penge akkor nem tépheti a papírt akkor sem ha nem egy ütemben vágod. A vastagabb kartont nem is érdemes egyszerre átvágni, hacsak nem a csuklódat szeretnéd erősíteni:-))

  • Hozzászólás hivatkozás Wolfchild szerda, 02 január 2013 17:26 Írta: Wolfchild

    Köszi a tippet, már közben ellenőriztem, és marhára igazad van. Mert ugye az volt az első, hogy a hegyet letörtem, de annyi eszem nem volt, hogy megnézzem, hogy esetleg elég egy rovátkányit letörnöm. Ahogy elnézem, egy új betét, és menni fog ez, de az egy újabb cikk lesz majd.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.