All for Joomla All for Webmasters

Papírmakett 2.rész

Értékelés:
(0 szavazat)

Előző részben ott hagytam abba, hogy a karton elvágása némi gondot okozott, de BaTTka a segítségemre siettet és úgy néz ki, hogy a meglátása helyes volt.

Tehát ott fejeztem be, hogy a karton morzsolódott a papír meg szakadt, ez meg azért volt, mert bár a penge hegyét rögtön eltörtem, hogy jó legyen, annyi eszem nem volt, hogy azért megnézzem, vajon az éle még jó-e. A tipp után rögtön rájöttem hogy mi a hiba (köszi BaTTka) és gyorsan elmentem és vettem 10 új pengét, melyek jelentem remekül szuperálnak.

De ne szaladjunk el a dolgok mellett, a Scalescenes modellek fő jellemzője, hogy a rétegeket mindenki saját maga nyomtatja ki, majd szépen a kellő vastagságú kartonra ragasztja. Magában a leírásban 2 fajta ragasztót emlegetnek, az egyik valamiféle sima kenhető, a másik pedig valamiféle pillanatragasztó.

Gondolom nem kell ecsetelni senkinek, hogy a papírmakett lelke a ragasztó. Mert ha a ragasztás kuka, akkor bizony csiszoltak a végeredménynek.
Bevallom töredelmesen ezek az első szárnypróbálgatásaim papírmakett fronton, így aztán magam próbálom az ösvényt kitaposni.

A leírásban megemlítették az UHU márkát, így nem voltam rest és ebből a fajtából spájzoltam be.

Tapasztalatom alapján:

 • UHU "Mindent ragasztó"
  Nos ez nekem úgy tűnik mint gyerekkorom Technokol rapidja, jellegzetes szag szerintem 100%-ban hajaz az eredetire, annak összes előnyével és hátrányával, amit anno technika órán megtapasztaltam. Finom részletekhez nem javaslom, de nagyobb felületek fix rögzítésére kiváló. Az ingyenes modell szetthez a saját szubjektív véleményem alapján az öt pontos skálán hármat kap.  (3/5)

 • UHU "Super Glue (ultra fast) liquid"
  Mivel ugye pillanatragasztó is kell az elkészítéshez, ezért ilyet is vettem. Ez a ragasztó azonban erre a feladatra kimondottan alkalmatlan. A normál nyomtatott papírra cseppentve egyből szétterül rajta, és bár a kartonhoz a kötése erős, mivel a papírt átitatja, sajnos a papírra nyomtatott minta elázik, így más árnyalatot vesz fel, száradás után a felület sem teljesen sima. Ezt a ragasztót bizony nem erre találták ki, és bár más célra kiválóan megfelel, mert tényleg jó ragasztó, erre a feladatra nem ajánlom. Csak azért kap alacsony pontot, mert a konkrét feladathoz alkalmatlan. (Gondolom, hasonló folyékony pillanatragasztó társai sem remekelnének jobban) A eredménye egy pont. (1/5)

 • Loctite "Super Bond (power flex) gel"
  Ebből is szerettem volna az UHU termékét kipróbálni, de hirtelen kellett, és ahol voltam ott épp UHU-ból nem volt zselés pillanatragasztó. De azt kell hogy mondjam, hogy a zselés pillanatragasztó bevált, csak el kell sajátítani a használatát, mert ha túl sokat nyomsz az is baj, ha meg keveset és összeragad, akkor az is. Ettől a kis részlettől eltekintve jól használható, jogos a négy pont. (4/5)

 • UHU "Glue pen"
  Na ez volt az a ragasztó amitől semmit sem vártam, és a legnagyobb meglepetés lett. Pillangós halacskás flakonja arról igyekszik meggyőzni a világot, hogy ez bizony gyerekkézbe való, és innentől megint csak a sztereotípiáim jönnek elő, mert annyiszor hallottam, hogy ha valami nem igazán jó, attól a gyereknek még jó lesz játszani. Nos, lehet hogy ez a ragasztó gyerekbarát, de nem a használhatatlan az egyszer biztos. Kiszerelése, kenőfelülete, kezelhetősége tökéletessé teszi ehhez a jellegű munkához, csak javasolni tudom mindenkinek. Egyetlen egy dolgot nem tudok megmondani, hogy vajon milyen tartós a kötés, de remélem az lesz. Ez a ragasztót erre a feladatra kimondotta jó, ezért én őt kiáltom ki nyertesnek, a vele járó öt ponttal. (5/5)

Ha valakinek lenne hozzáfűzni valója, akkor az ne tartsa magában, én meg remélem, hogy senkit nem vezetek tévútra. Ha mégis ez történne akkor előre szóltam ez az én véleményem. :-)

Már csak egy kérdés, hogy áll a makett?! Nos köszöni szépen rendben van, de szokásomhoz híven nem olvastam el a "felhasználó kézikönyvet" (szakmai berkekben "idiot guide") pedig ott írva vagyon, hogy ha világítást is szeretnél, akkor vegyél pauszpapírt, mert az kell az áttetsző felületekhez.

Nos mivel az nincs idehaza, így ma már nem tudom folytatni, de nem marad annyiban a beszámoló, amint tovább haladok a projekttel úgy teszem közkincsé.